Paddleboard: 1. mistrovství republiky na vranovské přehradě nadchlo

Vranov nad Dyjí /FOTOGALERIE/ – Premiérový republikový šampionát v paddleboaradu uspořádala Česká Federace Stand Up Paddle (ČFSUP) společně s Kiboko Paddleboards a Paddleboard Guru tento víkend na vranovské přehradě. Mistrovství zahrnovalo tři kategorie: Elite, Sport a Hobby a tři disciplíny: sprint, technický závod a dálkovou plavbu.

Fotogalerie V kategorii Hobby se představili i závodníci ze Znojemska. Tomáš Nevoral vyhrál dálkovou plavbu, která pro kategorii Hobby startovala ve Chvalatické zátoce a cíl byl na vranovské pláži. Jezdci tak jeli něco málo přes šest kilometrů. Bronz si z tohoto závodu odnesl další Znojmák Michal Podzimek, který byl třetí ještě v technickém závodě a čtvrtý ve sprintu.

„Paddleboard půjčujeme na pláži a občas se svezu. Řekl jsem si, že to zkusím. I když nejsem úplně ve formě a mám docela dost kil, tak jsem mohl závodit s hubenými kluky,“ smál se bronzový Podzimek. Dálková plavba nebyla pro bývalého plavce a do loňského roku amerického fotbalistu zcela jednoduchá. „Je to vyčerpávající jízda. Ještě než jsme odstartovali, tak jsem si utopil docela drahé brýle, takže jsem byl správně nahecovaný,“ prozradil.

Paddleboardy nejsou na přehradě Vranov novinkou, již několik let zde funguje jejich půjčovna a díky tomu se zde mistrovství konalo. „Měli jsme unikátní možnost využít zázemí u půjčovny paddleboardů, která vytvořila kolem sebe komunitu lidí, jenž paddleboard podporují. A další důvod, proč jsme zde závody udělali, byl, že jsme chtěli novou lokaci,“ vysvětlil organizátor Aleš Kuchyňka z brněnského klubu Kiboko.

Kromě pohárových závodů se poprvé v historii českého paddleboardu udělovali mistrovské tituly, a to v kategorii Elite a Sport v disciplinách technický závod a dálková plavba. „Formát závodu Sprint si ještě hledá svoji tvář, proto jsme nechtěli vyhlašovat mistra republiky,“ řekl Kuchyňka.

Kategorii Elite, která jezdí na pevných karbonových paddleboardech, ovládli závodníci z Českých Budějovic. V kategorii Sport, což jsou nafukovací paddleboardy, byli zase nejlepší jezdci z brněnského Kiboko klubu. Obě kategorie startovaly dálkovou plavbu až od bítovského mostu, což bylo kolem dvanácti kilometrů. „Závodní padleboardy jezdí zhruba devět kilometrů za hodinu. Na start jsme jeli výletní lodí,“ doplnil pořadatel.

Právě lodě vůbec nebyly v závodě překážkou. „Světové závody se jezdí většinou na daleko obtížnějších vodách, než jsou hladiny našich přehrad. Jsou to často otevřená moře, nebo tam hodně fouká, jsou velké vlny. Právě dálkovou plavbu rozhodly dvě lodě, od kterých jdoucí vlny roztrhly vedoucí skupinu,“ vylíčil Kuchyňka.

Závody i zázemí na vranovské přehradě nadchlo pořadatele i účastníky. „Byla to nejpěknější lokalita, kterou jsme mohli využít. Lidem se tu líbilo. Díky obrovské, široké pláži jsme nevadili veřejnosti,“ uzavřel organizátor.

Zdroj článku: Znojemský deník